A zöld otthon fűtésrendszere

Tudom, hogy tetsztett, oszd meg 🙂 Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Mitől zöld otthon egy otthon?

Az otthonunk akkor lesz „zöld”, ha tervezésekor, kivitelezésekor és fenntartásakor arra törekszünk, hogy a lehető legkisebb mértékben terhelje a környezetet. Az építkezésnél felhasznált alapanyagoktól az alternatív energia felhasználásáig és a hatékony, újra hasznosító vízrendszerig minden ide sorolható. Ezen kívül, ha ügyelünk a háztartás tagjainak magatartására is – pl. szelektíven gyűjtjük a hulladékot, komposztálunk, energiatakarékos égőket használunk, újrahasznosított tárgyakat használunk – elmondhatjuk, hogy háztartásunk valóban környezetbarát. Ehhez azonban elsősorban úgy kell otthonunkra tekintenünk, mint egy hosszú távon megtérülő befektetésre, ugyanis kezdetek sokba fognak kerülni. Ez amiatt van, mert a „zöld” ház még nem annyira elterjedt irányvonal. Többfelé támogatás igényelhető, ami nagyban elősegíti ezt a folyamatot, és számos előnye van belevágni egy ilyen projektbe. Az egyik pl., hogy amennyiben ügyelünk a részletekre, hosszútávon nagyon sokat spórolhatunk.

A zöld otthon kihívásai

A háztartások úgymond passzív környezetkárosító hatásai a szennyvíz, szennyező gázok kibocsátása. A légszennyezés a fosszilis energiahordozók használata miatt van. A legtöbb háztartásban vagy gázzal vagy fával fűtenek az emberek, ami miatt gyakoriak a téli szmogriadók. A házak között megülő füsttel saját magunkat és a környezetünket is mérgezzük. A kellemetlen szagot átveszik a falak, a textilek, a bőrünk és a hajunk. De a negatív hatásait napokig lehetne sorolni.

Ez ellen viszont nagyon sokat tehetünk. Ha gázkazán helyett villanykazánt szereltetünk be, akkor házunkat villamosenergiával fűtjük. Nem történik káros anyag kibocsátás. És megszabadulhatunk a gázszámláktól is. Mind a beruházási, mind a karbantartási költségük alacsony, és élettartalmuk is igen hosszú. Amennyiben mégsem vagyunk vele elégedettek, a rendszer könnyen átállítható másik energia hordozóra. És ellenkezőleg is: a hagyományos fűtési rendszer is átállítható elektromosra. Kiegészítő fűtésként is megállja a helyét, valamint hozzáköthető napelemes rendszerhez is.

Milyen lehetőségeink vannak?

Az elektromos fűtésrendszer akkor funkcionál kiemelkedően, igényeinknek és elvárásainknak megfelelően, ha a ház, lakás szigetelése is jó minőségű, körültekintően lett kivitelezve. Fontos, hogy a nyílászárók szigetelése is jó legyen. Így akár 50%-al több fűtési energiát spórolhatunk meg. Tovább növelhetjük ezt az értéket, ha hőszigetelő függönyöket veszünk az ablakokra. Nagyon sok meleg szökik ki a házból amiatt, mert úgy gondoljuk, hogy egy-egy apróság túlságosan drága. Ilyenkor valójában saját magunk alatt vágjuk a fát.

A villanykazán zajszintje alacsony, a lakásban bárhol elhelyezhető a készülék, könnyen programozható, szabályozható. Sajnos az elektromos kazán függ a hálózattól, szolgáltatótól, ezért legtöbbször kiegészítő fűtésként tekintenek rá.

Új építésű lakásnál lehetőségünk van hőszivattyús fűtésrendszer kialakítására is. Ez a jelenlegi leggazdaságosabb rendszer. De a már meglévő rendszernél sincs ok a fejfájásra. A kettő viszonylag könnyedén összeegyeztethető, és akár napok alatt kialakítható. Ez a technológia a levegőből és a földből nyert energia felhasználásán alapul, rendkívül környezetbarát, és egyszerre gondoskodik a fűtésről, a hűtésről és a melegvízelőállításról. Tehát lényegében egy nagyon jó, nagyon komplex alternatíva. A villanykazánnal ellentétben a lakás hűtésére is használható. Szükségünk van mellé egy puffertartályra is. A tartály nem csak a meleg vizet tárolja, de ennek a segítésével később tovább bővíthető a fűtésrendszerünk, amennyiben igényünk lenne rá. Ügyelni kell azonban a fagyvédelemre és a keringetőszivattyú méretére.

Természetesen ennek a rendszernek is megvannak a maga hátrányai. A levegő szivattyút gyakran kell tisztítani a rárakodó kosztól. Amennyiben a talajvízből származik a fűtéshő, ennek bevezetéséhez vízügyi engedélyre van szükség, valamint két kútra. A levegős rendszer hatásfoka telente alacsonyabb. Előfordulhat, hogy kiegészítő fűtésre van szükség, akármilyen rendszerben gondolkodjunk is, a Ventil blog mindenképpen segítségünkre lehet.

Milyen előnyei vannak a zöld otthonnak?

Akkor járunk a legjobban, ha felületfűtésként alkalmazzuk. Padló-, mennyezet-vagy falfűtésként. Eleinte sokat kell számolni ahhoz, hogy a lehető legoptimálisabb legyen a rendszerünk. A rendszer napkollektorra, napelemre is csatlakoztatható. Így ugyan a beruházási költséget emelkednek, de hosszú távon ez sokszorosan megtérülhet. Összességében nem sokkal költségesebb, mint egy hagyományos fűtésrendszer kialakítása, aminél külön bojler és klíma van szerelve. Függetlenséget biztosít a növekvő nyersanyagárakkal szemben, és ami a fő szempontunk most: rendkívül környezetbarát. Ezek a rendszerek sokat növelnek az ingatlanunk értékén is, amennyiben később eladásra vagy kiadásra kínálnánk.

 

Minden rendszernek vannak előnyei és hátrányai, legyen szó, akár hagyományosról, akár korszerűsítettről. Ammenyiben ezeknek a rendszereknek nagyobb népszerűsége lenne, nagyban csökkenne a városok ökológiai lábnyoma és ez egy olyan pozitívum, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Egyre közelebb kerülünk a föld készleteinek kimerítéséhez, ezért egyre sürgetőbb azoknak a megoldásoknak az ismerete, amikkel tovább működtethetjük a rendszereinket. Ilyeneket pedig a Ventil oldalán biztosan találunk.