kutyatáp az egészéségért

Hogy válasszunk megfelelő kutyatápot?

Tudom, hogy tetsztett, oszd meg 🙂 Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Miért fontos a kutyatáp minősége?

Minden gazda szeretné, hogy a kutyája erős és egészséges legyen. Egy kiegyensúlyozott kutyához persze több kell, mint egy megfelelő kutyatáp, de az etetés és testhezálló étrend elengedhetetlen feltétel. Sok gazda jót akar és kutyájának mindent megad, kunyerálását jutalmazza, finom falatokkal kedveskedik neki. Ez szeretet, de rossz fajta, fegyelmezetlen szeretet. Persze senkinek nem tilthatjuk meg, hogy olykor ne ossza meg a saját tányérjáról a falatokat, de nem egy olyan étel van, ami kifejezetten ártalmas a kutyának, még ha emberi fogyasztásra tökéletesen alkalmas is. A kutya pedig el fogja fogadni, hiszen ő is szeret bennünket, hovatovább feltétlen bizalommal van irántunk. Ritka az a négylábú, aki mértéket tud tartani. Olykor láthatjuk, ahogy legelnek, bizonyos füveket szaglászás után nagy elánnal elrágcsálnak. A szervezetüknek ilyesmire is szüksége van és nem minden kutyatáp adja meg nekik ezt. Éppen azért fontos a megfelelő minőségre ügyelni, és a szeretet kifejezésére is olyan módot találni, ami nem vezet kóros elhízáshoz.

Elkerülhető a rossz kutyatáp

Először is fontos hangsúlyozni, hogy a kutyatáp minősége nem az árával egyenértékű. A drágább, koránt sem biztos, hogy jobb. Gyakran nem is az eledel kifejlesztésébe fektetett időt és energiát sugallja, csupán a termék pozicionálását. Ha a marketing úgy dönt, hogy az a kutyatáp egy prémium, elit kategória, akkor magas áron fogják forgalmazni akkor is, ha az előállításának összköltsége ennek töredéke volt is csupán. A minőséget jelölheti egy egy termékdíj esetleg, de leginkább utánajárással tudunk biztosra menni. A fontos ugyanis az, hogy a kutyánk minden számára szükséges tápanyagból a megfelelő mennyiséghez hozzájusson. Ez pedig a közvélekedéssel ellentétben nem kizárólag hús. Állatorvosok véleménye szerint a kutyatáp megfelelő összetétele 18-24%-ban tartalmaz fehérjét, 8-13%-ban zsírokat, 4-7% hamu, illetve 2-4% rostokból áll. Ez persze eltérő lehet olyan speciális esetekben, ha a kutyánk munkakutya, vagy nagy szélsőséges időjárási körülmények közt él. Emellett figyelnünk kell olyan tényezőkre is, mint esetleges betegségek, allergiák és érdemes lehetőséghez mérten a korához mért eledellel etetni. Az elsődleges tényező azonban az összetétel, ezt érdemes nézegetnünk egyes termékek összehasonlításakor. Ezt ugyanúgy megtalálhatjuk alacsony árkategóriás termékeknél, de akár házikoszt révén is elérhetjük, igaz, jóval nagyobb odafigyelést jelent majd a részünkről.

A jó kutyatáp párban jár az etetéssel

Említettük a kutyatáp összetételének fontosságát, de azt nem, miért lényeges ez. Egyfelől a kutyák valóban a farkasok közeli rokonai és az ősidőkben maguk is vélhetően falkában vadásztak. Azonban évezredek óta élnek már az ember mellett és ez kihatott az étkezési szokásaikra, a testük igényeire is, innen az állatorvosok által megállapított összetétel is. Emellett azonban jó, ha tudjuk, hogy a kutyák gyomra némi lemaradásban van. Az a mai napig arra van berendezkedve, hogy több napos éhezés után minél hosszabb időre tudjon kellő mennyiségű táplálékot magába tömni az állat. Így egy átlagos kutya mindent felfal, addig eszik, amíg van, hiszen a gyomra a legrosszabbra készíti fel. Ma erre már semmi szükség. Viszont a petnet.hu kutyatáp adagolásánál érdemes figyelembe venni kedvenceink ezen mohóságát. Legtöbbször napi egy etetés ajánlott, ez kölyökkutyáknál lehet napi kettő. Érdemes szokásokat kialakítani, hogy a négylábú is tudja, mire számítson, mi következik, általában kedvelik a rutinokat. Ehhez kapcsolódik a helytelen összetételű kutyatáp kártékony hatása is. Ha teszem azt hiányoznak a rostok egy eledelből, ebünk folyamatosan enni akar majd, hiszen mindig hiányozni fog egy nyersanyag. Ha nyomokban tartalmaz is rostokat az általunk választott eledel, ahhoz, hogy a napi szükségeset el tudja fogyasztani, a többi összetevőt túl kell adagolja a helytelen arányok miatt. Ilyenkor következik be érthetetlen hízás. Egy jó kutyatáp felismerhető arról is, hogy a széklet elégséges, de nem túl híg. Az is igaz, hogy a legjobb kutyaeledel mellett is hízni fog a kutyánk, ha nem mozgunk vele rendszeresen. Összességében elmondható, hogy a megfelelő etetési szokások, mozgásigény kielégítése és az eledel összetétele együttesen szükségesek egy jó kondiban lévő, egészséges kutyához.

Kutyatáp online

Ezek persze olyan feltételek, amiknek nem könnyű eleget tenni, kutyánként változó és idő kell, mire ki tudjuk kísérletezni. Nincs is ezzel semmi baj. Sokat segíthet a kutyatáp vadászatban, ha először online nézünk körül, hiszen itt nyugodtan, otthoni körülmények közt tudjuk ezt az „összehasonlító” elemzést elvégezni. Érdemes a kiszemelt eledelből először csak egy kisebb kiszerelést kipróbálni, ha bevált, rendelhetjük a negyven kilós akciós kiszereléseket is. Ha pedig már online kutattunk, a kutyatáp rendelést is elintézhetjük a neten. Ez annyiból is kényelmes, hogy nem kell egy böhöm nehéz zacskóval hazacaplatnunk, elkerüljük a sorban állást és időnket is másra tudjuk fordítani: például a kutyával való játékra.