Készbeton építkezésekre

Tudom, hogy tetsztett, oszd meg 🙂 Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Teljesen hozzá nem értő amatőr vagyok ami az építkezést illeti. És természetesen profi kivitelező csapattal fogjuk a házunkat építtetni, azonban az elején még azt sem tudtam mi fán terem egy ház építése. Mit jelent az hogy készbeton, miért nem ilyen vagy olyan téglát használnak, stb.

Készbeton házhoz szállítva

Az első lépés egy építkezésnél a tökéletes tervek elkészíttetése. Ebben segítségemre volt szerencsére a bátyám, aki szerintem egy fantasztikus tervezőt ajánlott. Pontról pontra átvettük az igényeinket, milyen építőanyagot szeretnénk, javasolta hol legyen készbeton használva, hol érdemes többet költeni az építőanyagokra és ehhez hasonlók. Szerencsére rögtön ajánlott is egy céget, ahol az építőanyagokat meg lehet vásárolni, mert azt is elmondta, hogy ezeken szoktak a kivitelezők nyerészkedni 15-20%-ot még pluszban, úgyhogy mindenképpen azt javasolta, hogy a készbeton és a többi alapanyag egy helyről legyen majd rendelve.

készbeton szállítás

Miért a készbeton?

Először is szögezzük le, hogy fogalmam sem volt, hogy mi fán terem a készbeton. Én még gyerekkoromban emlékszem, amikor a Duna-parti nyaralónkban kevertük faterral a sódert, cementet és vizet a kis betonkeverőnkben aztán így készítettük el a gépkocsi beállónkat és járda elemeinket. Na ez természetesen ma már egy családi ház építkezésen eléggé viccesen nézne ki, hiszen már hatalmas betonkeverő kocsik, teleszkópos csáp-karokkal hozzák a készbeton szállítmányt az építkezésekre, ezzel rengeteg időt, energiát, idegeskedést és költséget megspórolva.

Amikor a kivitelezőt választottuk ki, akkor is ugyanolyan alapossággal jártunk el, mint a tervezőnél, annyival voltunk előnyben, hogy a területen, ahol a telket vettük nagyon sok gyönyörű házat húzott fel a kiválasztott kivitelező, így a saját szemünkkel tudtunk meggyőződni a munkájának minőségéről, mind kívül, mind belül. Így nem kellett messze menni a referenciákért szerencsére. És amit láttunk az elképesztően meggyőző volt. A szomszédok is elmondták, hogy természetesen náluk is www.fuvar-oda.hu – készbeton volt az alapokhoz használva, így nem volt kérdés, hogy mi is vele fogunk kiviteleztetni.

Megkötöttük a kivitelezői szerződést, amelyet miután jogász vagyok irtózatosan alaposan készítettünk el. Sokszor volt vitánk bizonyos tételek és sorok miatt, de én azt az elvet vallom, hogy inkább menjen el egy üzlet, megállapodás, de ha nincsen a legeslegelején letisztázva minden apró kis részlet, akkor gyakorlatilag értelmetlen belevágni az üzletbe, vagy jelen esetben a kivitelezésbe. Úgyhogy elfogadható mértékű kompromisszumokkal mindkét fél részéről köttetett meg a szerződés, vállalható határidőkkel, egészséges mértékű kötbérekkel és főleg elfogadható költségvetéssel. Csak a költségek felsorolás volt 5 oldal, mert az utolsó szöget is (persze ezt kicsit eltúlozva mondom) belevettem a szerződés szövegezésébe.
Az ügyvéd, aki ellenjegyezte a szerződést – többen mondták, hogy ilyet még nem is hallottak – azt mondta ennyire részletes szerződést ő még az életében nem látott, de tökéletes munkának tartotta. Hiába a jó munkát meg kell alapozni!