Kutatás-fejlesztés

TAPASZTALATOK

Eddigi egészségügyi területen szerzett tapasztalataink során szembesültünk azzal a problémával, hogy jelenleg az egészségügyi-specifikus adatok, rekordok vagy kommunikációs felületek nem szabványosítottak, azokra vonatkozó átfogó, egységes szabályozás – egyelőre – nem került megalkotásra.

Az egészségügy területén is egyre jelentősebb szerep jut az informatikának, az egészségügyi berendezések egyre nagyobb hányada képes informatikai csatornákra juttatni vagy onnan fogadni információkat. Két fontos irányt különíthetünk el az egészségügyi adatok szempontjából: az egyik az egészségügyi eszközgyártók eszközei által továbbított adatok, a másik az egészségügyi intézmények, akik üzemeltetési és fenntartási célból gyűjtenének egészségügyi, jogi, gazdasági vagy akár műszaki adatokat.

JÖVŐBELI TERVEK

Magyarországon is megfigyelhető a világpiacihoz hasonló tendencia. A gép- és eszközgyártók is nyitnak a szoftverek irányba és az egészségügyi szoftverek fejlesztői is elkészítik a maguk rendszerét. A termékekre rányomja bélyegét a szűkös költségvetés, valamint az egyedi megrendelésre történő szoftverírás. Ezért cégünk célul tűzte ki, hogy olyan adatintegráló szabványt teremtsen meg, amely lehetőséget biztosít egy egészségügyi adatgyűjtő rendszernek, hogy a beérkező adatról megállapíthassa a forrását és tartalmát.