Mindennap adjunk hálát szemünk világáért, avagy a látás hónapja

Tudom, hogy tetsztett, oszd meg 🙂 Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

A látás hónapja 2020, avagy a mindennapi hála forrása

A legalapvetőbb és sokszor abszolút nem tudatosult ajándékunk a szemünk világa és a legtöbben csak akkor döbbenek arra rá, hogy mekkora kincs az, hogy látnak, amikor már elvesztik azt. A látás a legnagyobb ajándék, hiszen ezen keresztül ismerhetjük meg a világot, a természetet és nem utolsó sorban ezen keresztül ismerhetjük meg azt, aki mindezt alkotta, a Teremtő Istent. Úgy gondolom ameddig számunkra abszolút megszokott az, hogy tökéletes látással rendelkezünk, meg sem fordul az a fejünkben, hogy ez esetleg lehet máshogyan éppen ebből a felhívásból született meg a látás hónapjának a kezdeményezése. Hiszen a legtöbben úgy hisszük, hogy ez alapvetően abszolút természetes adottság. Talán erre az adottságunkra igaz a leginkább az, hogy amíg természetes, amíg ott van abszolút nem értékeljük, viszont amint elveszítjük értjük meg azt, hogy mekkora ajándék is volt ez. A látás hónapja alapvetően erre a felhívásra jött létre, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy bizony ez nem egy természetes dolog, hanem ezt a kincset, a szemünk világát úgy kell őrizni akár a drágagyöngyöt, hiszen ha egyszer elvesztjük, nem jön vissza már. Ezért kell oda figyelni rá, rendszeresen vizsgálatokra járni, szemészeten ellenőrizni, hogy amennyiben hibát találunk, esetlegesen még időben lehessen azt korrigálni. Hiszen jól tudjuk, hogy a megelőzés a legjobb orvosság.

Úgy gondolom, hogy szemünk védelme, annak az egészségének a megőrzése és az éleslátás adta biztonság elvitathatatlanul mindennapjaink része kell, hogy legyen. A látás hónapjának a kampányával, ennek az elképesztő fontosságára kívánják a szervezők ráirányítani a figyelmet éppen ezért számos optikai céggel együttműködve hatalmas kedvezményekkel várják mindazokat, akik hajlandóak be állni ebbe demonstrációba és tesznek azért, hogy látásuk minél tovább megmaradjon és még hosszú éveken át élvezhessék azt, hogy a szemük világa olyan akár fiatal korukba.

A látás hónapja megismertet a kék fény káros hatásaival

 Pár évtizeddel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna egy olyan világ, ahol létezik egy olyan fény, mely nagyon nagy szerepet játszik a látásunk romlásában. A digitális eszközök által kibocsátott kék fény elleni védelem idén is kiemelt témák közé tartozik a látás hónapjának a témakörein belül ugyanis az egyik legkevésbé kezelt probléma az adott terület, mely ellen a legtöbben nem védekeznek semmit. Miután a világ megváltozott és egyre több időt töltünk digitális készülékek világában. (TV, tabletek, laptopok, okos telefonok) egyre inkább károsítja ez a kék fény a szemünk világát és egyre inkább romlik a szemünk méghozzá úgy, hogy azt észre sem vesszük igazán. Ez teljesen megváltoztatja vizuális szokásainkat és szemünk terheltségét és egyre komolyabb problémákat idéz elő úgy, hogy arról tulajdonképpen jóformán tudomást sem veszünk. A digitális eszközöket használók és leginkább az ilyen jellegű munkakörben elhelyezkedők körében egyre gyakoribb panasz a szemfáradság, illetve a szemirritáció, továbbá a fejfájás, a homályos látás, az álmatlanság vagy az úgynevezett vörös szem diagnózis.

A legszomorúbb, hogy az orvosok, kutatók évek óta arra figyelmeztetnek, hogy a közvetlen kék fény károsítja a retinát és felelős az időskori makula degeneráció kialakulásáért mégsem veszik figyelembe ezt a legtöbben. Ezeknek az információknak a tudatosítás is szolgálja a látás hónapja, amelyen például a http://eoptika.hu/ is részt vesz.

Hogyan segít a látás hónapja?

Mivel a kék fény ártalmas hatása egy viszonylag új jelenség és különösen a fejlett társadalmakat érinti, így a neves szemüveg-lencsegyártók reagáltak erre a leggyorsabban és létrehozták a kék fény kiszűrő monitor szemüveget, mely kifejezetten arra fókuszál, hogy kiszűrje azt a fényt mely tönkre teszi a szemünket hosszútávon. Úgy gondolom, hogy mára szinte már minden innovatív gyártó kínál olyan szemüveglencsét, ami garantáltan blokkolja a káros kék sugarakat, ezzel megvédve a látásunkat, hogy még hosszú évekig tudjon úgy működni, ahogyan fénykorában.

Hozzá kell tennem, hogy léteznek úgynevezett progresszív szemüveglencsék is, melyeket egyedileg viselőjükre, személyre szabva gyártanak le. Alapvetően ezek a lencsék egyszerre több problémára nyújtanak megoldást, például a közelre és távolra való éleslátást egyaránt biztosítják, így megspórolva a több szemüveg szükségességét, továbbá ha nagyon szeretnék turbózni, kérhetünk bele még kékfény szűrőt is, tulajdonképpen száz százalékosan kimaxolva a szemüvegből kihozhatót. Úgy gondolom egy profin elkészített szemüveg, illetve kontaktlencse nélkül elképzelhetetlen a jó közérzet, a pontos precíz munkavégzés, vagy akár a közlekedésben való felelősségteljes részvétel, hiszen a látásunk a legfontosabb.