integration platform as a service

Mire jó az integration platform as a service?

Tudom, hogy tetsztett, oszd meg 🙂 Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Az integration platform as a service előzményei

Ahhoz, hogy megértsük, mi is az integration platform as a service a szép hosszú anglicizmusa, kicsit körül kell határolnunk napjaink egyik legnagyobb vállaltszervezeti kihívását: a digitalizációt. A folyamat lényege, hogy a vállalat működésének lehető legtöbb elemét digitális alapokra helyezzük. Az új technológiák bevonása megváltoztatja a cégfolyamatokat, gyakran a szervezeti struktúrát is, viszont új lehetőségeket nyit mind a fejlődés, mind a nyereségszerzés területén. Ez tök jól hangzik, de a kivitelezés már sokkal bonyolultabb és elhivatottságot kíván meg. Egy nagyvállalat ugyanis ritkán nyugszik letisztult, egységesített alapokon, ahol minden szervezet ugyanabban a digitális környezetben működik és mindig minden szolgáltatás saját tulajdon. Szép is lenne. Operációs rendszerek és folyamatok illetve analitikai rendszerek digitalizálása után még a kettő közt is hidat kell emelni, és akkor nem beszéltünk a felgyűlt analóg adatok digitalizálásáról. Igény van a helyi rendszerek közti és a felhők közti kapcsolatra, illetve a helyi rendszerek és felhők összekapcsolására egyaránt, ráadásul oda vissza kommunikációra minden esetben. Azt a felületet, ami mindezt képes kiszolgálni hívjuk úgy, hogy Integration platform as a service.

Integration platform as a service előnyei

  • A felület böngésző alapú, ahol maga a felhasználó könnyedén integrálhat applikációkat és adatokat is
  • Ezáltal az integration platform as a service gyorsan és költséghatékonyan beállítható
  • Az egyes üzleti egységek a felületet akkor is használhatják, ha nem rendelkeznek IT tudással, külön szoftvert sem kell telepíteni hozzá, még csak azt sem kell ismernünk, hogyan lehet felhő alapú applikációkhoz csatlakozni, hiszen az integration platform as a service eleve felhasználóbarát.
  • A tűzfal mögül is képes az adatintegrációra.
  • Növekvő hatékonyság a könnyű használhatóság és a felhasználót vezető javaslatoknak hála.
  • Közös felületen történik mind az adatok-, az applikációk-, és a folyamatok integrációja.
  • Könnyebb a GDPR előírásainak eleget tenni

Az integration platform as a service végeredményben az adatok kezelését és irányítását is lehetővé teszi mind a felhő alapú és a helyi rendszerekben, illetve között. Ez rengeteg lehetőséget rejt magában, hogy egy egy cég milyen módon teszi rövidebbé azt az utat, amit egyes adatok bejárnak. Ez gyakran mentalitás váltással is jár, átszervezésekkel, átképzésekkel, mert az újításnak akkor van értelme, ha ki is aknázzuk a lehetőségeit és nem csak divatból erőltetjük rá az alkalmazottakra.

Mik az integration platform as a service előfeltételei?

Egy jól kiépített, megfelelően fejlesztett integrációs felület megfelel minden elvárásnak, amit a digitalizáció megkövetel. Több felhőt, API-t, applikációt kapcsol össze, és a biztonság érdekében is több protokollt, biztonsági szolgáltatást kezel egyszerre. A felsoroltak közt az integration platform as a service folytonos adatáramlást tesz lehetővé minden irányban. Ez azt is jelenti, hogy a hozzáféréssel bírók számára hirtelen nagy adatbázis lesz elérhető. Annak érdekében, hogy ezek az adatok értelmezhetőek és összehasonlíthatóak maradjanak az integration platform as a service egyik szükséges velejárója a szemantikák megállapítása és megtartása – ami esetenként talán a nehezebbik feladat. Enélkül azonban hiába a szinte korlátlan adatbázis, az adatfeldolgozás csak értelmetlen eredményekre jutna, ha nem hozzuk az alapadatokat előbb közös nevezőre. Ugyanúgy nem szabad elhanyagolni az adatok minőségét és sértetlenségét sem. Az integrációt akkor tudjuk megfelelően kihasználni, ha a rendelkezésre álló információk releváns adatbázist építenek ki.

Az integration platform as a service másik fontos alappillére az adatok védelme. Egy egy adatbázis sokkal nagyobb hozzáférésnek van kitéve, és ezt ennek megfelelően biztosítani szükséges különös tekintettel a bizalmas adatokra. Ez gyakran felhasználó hozzáférések korlátozásával párosul, mindamellett, hogy a magasabb hozzáféréssel bírók kapcsolódása folytonos és zökkenőmentes marad. A hozzáféréseket cég szinten, részletes riportokkal kell számon tartanunk.

A harmadik szükséges tényező, a sebesség. Ugyebár az integration platform as a service felhőket és helyi rendszereket kapcsol össze minden variációban. Ezt csak megfelelő sebesség mellett teheti hatékony, pláne, ha egy felhő alapú applikációt futtatunk épp. Ugyanígy lassíthatja a digitalizációs folyamatot, ha az üzleti folyamatok egy része még nincs teljesen integrálva.

Az integration platform as a service nem csak divat

Könnyelműség manapság az integration platform as a service felkapott kifejezésével dobálózni, mert nem csak kósza trendről beszélünk. Azok a cégek, amelyek eddig még idegenkedtek a digitalizációtól, kénytelenek lesznek hozzálátni, hogy lépést tudjanak tartani a konkurenseikkel. Olyan lehetőségeket és költséghatékony módszereket nyújt a felület, amihez könnyedén szokik hozzá a végfelhasználó is. Az ügyfél pedig hamar vérszemet kap így pár évtizeden belül a szakértők szerint ezek a megugrott elvárások végleg elvezetik az ódzkodókat is az integration platform as a service kínálta megoldások felé.